زندگی عادی خواهد شد. واکسیناسیون عمومی شتاب گرفته و به ۵۵میلیون و ۸۲۷هزار و ۲۷ دوز در کشور رسیده است. تاکنون بیش از ۷۱میلیون دوز واکسن وارد کشور شده و محدودیت‌های سنی نیز برای تزریق آن برداشته شده است. اما در این میان، افرادی هستند که از تزریق واکسن به دلایل مختلف طفره می‌روند. این مساله باعث شده که موضوعی با عنوان «قرنطینه هوشمند» در دستورکار دستگاه‌های بهداشتی کشور، ازجمله وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همچنین ستاد مقابله با کرونای کشور قرار بگیرد.

زندگی به‌صورت هوشمند عادی می‌شود

سلامت نیوز: زندگی عادی خواهد شد. واکسیناسیون عمومی شتاب گرفته و به ۵۵میلیون و ۸۲۷هزار و ۲۷ دوز در کشور رسیده است. تاکنون بیش از ۷۱میلیون دوز واکسن وارد کشور شده و محدودیت‌های سنی نیز برای تزریق آن برداشته شده است. اما در این میان، افرادی هستند که از تزریق واکسن به دلایل مختلف طفره می‌روند. این مساله باعث شده که موضوعی با عنوان «قرنطینه هوشمند» در دستورکار دستگاه‌های بهداشتی کشور، ازجمله وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همچنین ستاد مقابله با کرونای کشور قرار بگیرد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه صبح نو، نهایت با تلاش شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه زیرساخت فناوری اطلاعات هوشمند، سامانه‌ای طراحی شده است که کلیه بانک‌های اطلاعاتی، ترددها و ورود و خروج به داخل کشور را کنترل می‌کند. با کمک این سامانه، قرنطینه هوشمند تا دو هفته دیگر از قزوین آغاز می‌شود. با اجرای این نوع قرنطینه، دیگر لازم نیست همه افراد محدود شوند و تنها افرادی که مبتلابه کرونا هستند در قرنطینه قرار می‌گیرند. البته مدت‌ها قبل، در کشورهای مختلف موضوع قرنطینه هوشمند، دریافت کارت دیجیتال واکسن و حتی گذرنامه واکسن مطرح شده است. پیش از این، قرنطینه هوشمند بیشتر متمرکز بر ردیابی بیماران بود اما اکنون با سرعت‌گرفتن واکسیناسیون این مفهوم به «ارائه خدمات عمومی به شرط واکسیناسیون» تغییر کرده است. به‌هرحال دو روش عمده برای اجرای صحیح قرنطینه هوشمند مدنظر قرار دارد. راه‌اندازی سامانه دریافت کارت دیجیتال واکسن یکی از موثرترین کارهایی است که در دستورکار مرکز آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت‌ قرار گرفته است. اما سوال اینجاست چه اتفاقی را اجرای قرنطینه هوشمند رقم خواهد زد؟

«علی شریفی‌زارچی»، سرپرست مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت درمورد فرایند صدور کارت دیجیتال می‌گوید: «سامانه کارت دیجیتال فارسی واکسن به‌طور آزمایشی راه‌اندازی شده است.» این سامانه به آدرس vcr.salamat.gov.ir/fa اکنون در دسترس عموم قرار گرفته است. به‌گفته شریفی‌زارچی، «طی هفته جاری بقیه سنین هم می‌توانند کارت دیجیتال واکسیناسیون خود را دریافت کنند.» این سامانه اکنون برای متولدین سال‌۱۳۲۰ به قبل می‌تواند کارت فارسی دیجیتال را صادر کند. مردم با ورود به این سامانه و ثبت اطلاعات شخصی خود (کدملی، تاریخ تولد و شماره موبایلی که به نام شخص متقاضی ثبت‌شده) یک کد تایید به موبایل‌شان پیامک می‌شود. پس از وارد کردن کد تایید و احراز هویت، پیامک دیگری برای متقاضی ارسال می‌شود که شامل یک لینک است. با لمس این لینک، کارت فارسی دیجیتال نمایش داده می‌شود. این کارت هم به‌صورت فایل «پی‌دی‌اف» و هم به‌صورت اسکرین‌شات قابل ذخیره است. همچنین در این کارت یک آدرس به‌صورت «کیو آر کد» وجود دارد که ضابطان قرنطینه هوشمند می‌توانند با اسکن آن، به صحت و سقم کارت پی ببرند. روش دوم برای اجرای قرنطینه هوشمند اتصال سامانه‌های رسمی به سامانه واکسیناسیون وزارت بهداشت است. در این روش، امکان اتصال سامانه‌های ترمینال‌ها، هتل‌ها، بانک‌ها، ادارات و سازمان‌های دولتی وجود دارد. درحالی‌که در مراکز تجاری یا تفریحی خصوصی استفاده از این روش ممکن است موفق نباشد. به‌عنوان مثال، امکان اتصال سیستم‌های همه باشگاه‌های خصوصی ورزشی، رستوران‌ها و مراکز تجاری و تفریحی غیردولتی کشور به سامانه وزارت بهداشت، کار بسیار دشواری است. روش دیگر ترکیبی است. استفاده از کارت دیجیتال و اتصال سامانه‌ها به‌طور همزمان است. بنا به دلایل مختلف، مانند عدم‌دسترسی افراد به اینترنت یا عدم‌آموزش و بی‌اطلاعی از فرایند صدور کارت دیجیتال، ممکن است برخی از مردم موفق به دریافت کارت دیجیتال نشوند. افراد سالمند و کم‌توان یا ساکنان مناطقی از کشور که دسترسی به اینترنت یا گوشی هوشمند برای آن‌ها مقدور نیست، در این گروه قرار می‌گیرند؛ بنابراین، بروز مشکل برای این گروه‌ها ‌هنگام دریافت خدمات عمومی دور از انتظار نیست. همچنین افرادی که به‌صورت آنلاین اقدام به خرید و رزرو بلیت‌های مسافری و اقامت در هتل می‌کنند طبیعتا احراز واکسینه‌شدن آن‌ها از طریق کدملی امکان‌پذیر است. بنابراین به‌نظر می‌رسد استفاده از روش ترکیبی، مطمئن‌ترین راه برای احراز واکسیناسیون افراد باشد.

همه کار با کارت واکسن
«بهرام عین‌اللهی»، وزیر بهداشت گفته است: «وقتی قرنطینه هوشمند اجرایی شد، همه فعالیت‌های روزمره با کارت واکسن، قابل انجام است و لازم نیست که دیگر از قوه قهریه استفاده کنیم.


طرح قرنطینه هوشمند طی چند هفته آینده در کشور جایگزین قرنطینه عادی خواهد شد و در قالب این طرح محدودیت‌ها و ممنوعیت‌های کرونایی برداشته می‌شوند و زندگی به روال عادی بازمی‌گردد.» اما احتمال دارد موضوع مراکز تجمع بخش خصوصی مغفول بماند؛ چراکه به‌عنوان مثال، رستوران‌ها به هر دلیلی شاید خود را ملزم به کنترل مشتریان خود ندانند؛ بنابراین با نظارت‌های تصادفی از چنین مراکزی می‌توان فرایند قرنطینه هوشمند را تا حد قابل‌قبولی گسترش داد. احمد وحیدی، وزیرکشور هم با تاکید بر اینکه قرنطینه هوشمند فقط شامل افراد مبتلا به کرونا خواهد بود، می‌گوید: طرح قرنطینه هوشمند طراحی‌شده مورد تصویب ستاد ملی مقابله با کرونا قرار گرفت که هدف آن موقعیت‌یابی افراد دارای بیماری و ایجاد محدودیت برای آن‌هاست. با اعمال قرنطینه هوشمند، سایر محدودیت‌های عمومی در جامعه برطرف می‌شود و به جای اینکه محدودیت عام داشته باشیم، محدودیت تنها شامل حال افرادی است که بیمار باشند، کسب‌وکارها به‌تدریج به روال عادی خود بازمی‌گردند و مشکلات اقتصادی ناشی از محدودیت‌های کرونایی برطرف خواهد شد.


 وقتی امکان انتقال به حداقل می‌رسد
باید توجه کرد که با اجرای طرح قرنطینه هوشمند، عادی‌سازی جامعه منجر به عادی‌انگاری نشود و عادی‌سازی به این معناست که در حوزه مدیریت اپیدمی رفتاری کنیم که سازوکارهای اقتصادی جامعه، معیشت، کسب‌وکار و غیره در حداکثر ممکن بچرخد و به‌صورت هوشمند باشد. دکتر «حمید سوری»، اپیدمیولوژیست با اشاره به قرنطینه هوشمند گفت: هوشمندی به این معناست که ما بتوانیم نقاط سیاه، گروه‌های پرخطر، جاهایی را که شانس افزایش ابتلا و طغیان‌های بیماری و اپیدمی وجود دارد شناسایی کنیم و به حداقل برسانیم. ما واژه‌ای به نام ایزوله و جداسازی داریم و یک واژه هم به نام قرنطینه داریم. قرنطینه در جامعه و جمع انجام می‌شود اما ایزوله به معنی جداکردن فرد بیمار از سایر افراد سالم است؛ به‌نحوی‌که امکان انتقال را به حداقل برسانیم. در ابتدای اپیدمی که ویروس وارد همه شهرها نشده بود می‌توانستیم قرنطینه معکوس انجام دهیم. قرنطینه مستقیم هم قرنطینه‌ای است که عملا افراد مبتلا را جدا می‌کنیم. زمانی در ابتدا می‌شد این کار را انجام داد؛ زیرا هنوز گستردگی اپیدمی به‌صورت مبسوط در کشور ایجاد نشده بود اما وقتی دیگر نقطه‌ای در کشور نداشتیم که از بیماری مصون باشد، عملا دیگر امکان قرنطینه معکوس و مستقیم از بین می‌رود. این اپیدمیولوژیست اظهار کرد: بر همین اساس، انتشار بیماری و اپیدمی در جامعه یا به‌صورت فردی و پراکنده است یا به‌صورت خوشه‌ای و جمعی یا به‌صورت عمومی. کشور ما در مرحله سوم قرار داشته و اکنون باید قرنطینه هوشمند را پیش ببریم. با توجه به اینکه پوشش واکسیناسیون را طی چند هفته اخیر به‌سرعت بالا بردیم، جامعه به‌سمتی می‌رود که گویی جایی از کشور مصون شده و برخی مناطق و گروه‌هایی از جمعیت هنوز مصون نیستند. بر این اساس باید قرنطینه هوشمند انجام دهیم.
سوری در ادامه با بیان اینکه سالمندان یکی از گروه‌های پرخطر هستند که در کشور در اولویت واکسیناسیون قرار گرفتند، گفت: یک‌پنجم جمعیت پرخطر ما با اینکه واکسن وجود داشت، به هر دلیلی هنوز واکسن دریافت نکرده‌اند. درعین‌حال باید توجه کرد که عادی‌سازی جامعه با عادی‌انگاری متفاوت است و ما باید به‌سمت عادی‌سازی برویم. عادی‌سازی به این معناست که در حوزه مدیریت اپیدمی رفتاری کنیم که سازوکارهای اقتصادی جامعه، معیشت، کسب‌و‌کار و ... در حداکثر ممکن بچرخد و به‌صورت هوشمند باشد. هوشمندی هم به این معناست که ما بتوانیم نقاط سیاه، گروه‌های پرخطر، جاهایی که شانس افزایش ابتلا و طغیان‌های بیماری و اپیدمی وجود دارد را شناسایی کنیم و  به حداقل برسانیم. همچنین اگر جهش جدیدی در ویروس رخ داد که می‌تواند یک جمعیت را به‌صورت متفاوتی آلوده کند، افراد پرخطر را به‌طور نسبی با توجه به گروه‌های پرخطر قرنطینه کنیم.

طرح قرنطینه هوشمند طی چند هفته آینده در کشور جایگزین قرنطینه عادی خواهد شد و در قالب این طرح محدودیت‌ها و ممنوعیت‌های کرونایی برداشته می‌شوند و زندگی به روال عادی بازمی‌گردد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha